Tuesday, June 27, 2006

Landsmøtetale

Dette er talen jeg holdt på Unge Høyres Landsmøte i Stavanger om kultur. Mye av det er likt som den andre innlegget mitt her om FrP og kultur.

Kjære landsmøte, dirigenter

Jeg skal først og fremst snakke om kultur. Kultur opptar meg veldig og er en stor del av livet mitt. Selv har jeg aldri vært redd for Unge Høyres kulturpolitikk for Unge Høyre har alltid sett viktigheten av et rikt og mangfoldig kultursamfunn. Men jeg begynner å bli litt redd for at den står i fare nå.

På bakgrunn av vedtaket i Unge Høyres resolusjon om et bredt ikke-sosialistisk samarbeid skal jeg unngå å uttrykke meg for sterkt. Men vi kan ikke samarbeide med et parti som ser på kultur som et unødvendig pengesluk man kan overlate til markedets krefter. FrP’s innstilling til kultur er uakseptabel.

Våre kulturelle verdier former vår nasjonale identitet og holder hele samfunnet vårt sammen. Vi trenger teatergrupper, korps, musikkskoler og kunstskoler. Kultur gir mennesker en nødvendig tilhørighet og forankring. Det er dette som gjør lokalsamfunn levende.

Samtidig som FrP snakker om en rik, mangfoldig og nyskapende kulturpolitikk fremmer de en politikk som egentlig er snever og vil bety dødsstøtet for en betraktelig andel av kultursamfunnet, og dette kan vi ikke være med på.

Jeg siterer Siw Jensen og FrP’s kulturpolitiske talsmann Karin S. Woldseth:

”Problemet med norsk kulturpolitikk i dag er at den ikke åpner for at folk flest skal avgjøre hva som er god kultur. Dermed kan forfattere skrive bøker ingen vil lese og malere male bilder ingen vil se.”

Dette viser en grunnleggende mangel på forståelse og innsikt i kulturens egenart. Kultur skal provosere, være nyskapende og uavhengig. Og det må vi legge til rette for.

Ulf Erik Knudsen, FrP’s mediepolitiske talsmann er ikke stort bedre når han sier:

”Opera er ikke et veldig populært kulturuttrykk i Norge, den er en liten gruppe i Oslo, spesielt knyttet kanskje til vestkanten som er veldig opptatt av opera. Resten av Norge er faktisk opptatt av helt andre kulturuttrykk. Opera er noe for det smale hovedstatsfolket”

Jeg som kommer fra Stange i Hedmark har selv sett at dette er grunnleggende feil. Ringsakeroperaen er blitt landskjent gjennom sine oppsetninger, men skal en ta vare på slike initiativ kan en ikke bare basere seg på at de samme ildsjelene år etter år ofrer tid, krefter og penger. Kulturen trenger støtte for å drive slike prosjekter videre.

Da jeg meldte meg inn i Unge Høyre var det et Unge Høyre som

  1. Tror på enkeltmenneskers ukrenkelige verdi.
  2. Setter hvert enkelt-individs valgfrihet og muligheter fremfor noe annet.
  3. Og som er en forkjemper for et rikt og mangfoldig kulturliv.

Jeg håper og tror at det fortsatt vil være mulig å få til et bredt borgerlig samarbeid sammen med FrP, men det må skje meget omfattelige endringer i FrP's kulturinnstilling før jeg kommer med et nytt positivt ord om samarbeid med dem.

Nå i sommer er det massevis av festivaler som demonstrerer det rike kulturlivet vi har i Norge. Med alt fra rock, blues og jazz til kammermusikk, trekkspill og folkemusikk, ja til og med sirkus, trebåter og veteranbiler.

Hvis folk slutter å dra på Quartfestivalen, hvis Øyafestivalen er tom for folk, hvis ingen lenger besøker Nationaltheatret og hvis festspillene i Bergen blir uten publikum. Ja, da har Fremskrittspartiet rett. Da kan de et tabloidisert kulturliv tilpasset markedsøkonomien.

Men inntil noe slikt skjer så skal Unge Høyre gå i bresjen for et rikt kulturliv og vise at vi ser viktigheten av den inspirasjonen, stimulansen og samfunnsbærende effekten dette gir. Vi skal også ta tilbake kunstnere og kulturarbeidere fra sosialistene som på en eller annen merkelig måte har greid å kuppe disse med en politikk basert på manglende tro på enkeltmennesker og innskrenking av folks valgmuligheter. Unge Høyre står for mangfoldighet, variasjon og frihet. Og det er jo nettopp det kulturen representerer. Dette budskapet må vi bli flinkere til å fremme.

Takk for meg!