Tuesday, June 27, 2006

Landsmøtetale

Dette er talen jeg holdt på Unge Høyres Landsmøte i Stavanger om kultur. Mye av det er likt som den andre innlegget mitt her om FrP og kultur.

Kjære landsmøte, dirigenter

Jeg skal først og fremst snakke om kultur. Kultur opptar meg veldig og er en stor del av livet mitt. Selv har jeg aldri vært redd for Unge Høyres kulturpolitikk for Unge Høyre har alltid sett viktigheten av et rikt og mangfoldig kultursamfunn. Men jeg begynner å bli litt redd for at den står i fare nå.

På bakgrunn av vedtaket i Unge Høyres resolusjon om et bredt ikke-sosialistisk samarbeid skal jeg unngå å uttrykke meg for sterkt. Men vi kan ikke samarbeide med et parti som ser på kultur som et unødvendig pengesluk man kan overlate til markedets krefter. FrP’s innstilling til kultur er uakseptabel.

Våre kulturelle verdier former vår nasjonale identitet og holder hele samfunnet vårt sammen. Vi trenger teatergrupper, korps, musikkskoler og kunstskoler. Kultur gir mennesker en nødvendig tilhørighet og forankring. Det er dette som gjør lokalsamfunn levende.

Samtidig som FrP snakker om en rik, mangfoldig og nyskapende kulturpolitikk fremmer de en politikk som egentlig er snever og vil bety dødsstøtet for en betraktelig andel av kultursamfunnet, og dette kan vi ikke være med på.

Jeg siterer Siw Jensen og FrP’s kulturpolitiske talsmann Karin S. Woldseth:

”Problemet med norsk kulturpolitikk i dag er at den ikke åpner for at folk flest skal avgjøre hva som er god kultur. Dermed kan forfattere skrive bøker ingen vil lese og malere male bilder ingen vil se.”

Dette viser en grunnleggende mangel på forståelse og innsikt i kulturens egenart. Kultur skal provosere, være nyskapende og uavhengig. Og det må vi legge til rette for.

Ulf Erik Knudsen, FrP’s mediepolitiske talsmann er ikke stort bedre når han sier:

”Opera er ikke et veldig populært kulturuttrykk i Norge, den er en liten gruppe i Oslo, spesielt knyttet kanskje til vestkanten som er veldig opptatt av opera. Resten av Norge er faktisk opptatt av helt andre kulturuttrykk. Opera er noe for det smale hovedstatsfolket”

Jeg som kommer fra Stange i Hedmark har selv sett at dette er grunnleggende feil. Ringsakeroperaen er blitt landskjent gjennom sine oppsetninger, men skal en ta vare på slike initiativ kan en ikke bare basere seg på at de samme ildsjelene år etter år ofrer tid, krefter og penger. Kulturen trenger støtte for å drive slike prosjekter videre.

Da jeg meldte meg inn i Unge Høyre var det et Unge Høyre som

  1. Tror på enkeltmenneskers ukrenkelige verdi.
  2. Setter hvert enkelt-individs valgfrihet og muligheter fremfor noe annet.
  3. Og som er en forkjemper for et rikt og mangfoldig kulturliv.

Jeg håper og tror at det fortsatt vil være mulig å få til et bredt borgerlig samarbeid sammen med FrP, men det må skje meget omfattelige endringer i FrP's kulturinnstilling før jeg kommer med et nytt positivt ord om samarbeid med dem.

Nå i sommer er det massevis av festivaler som demonstrerer det rike kulturlivet vi har i Norge. Med alt fra rock, blues og jazz til kammermusikk, trekkspill og folkemusikk, ja til og med sirkus, trebåter og veteranbiler.

Hvis folk slutter å dra på Quartfestivalen, hvis Øyafestivalen er tom for folk, hvis ingen lenger besøker Nationaltheatret og hvis festspillene i Bergen blir uten publikum. Ja, da har Fremskrittspartiet rett. Da kan de et tabloidisert kulturliv tilpasset markedsøkonomien.

Men inntil noe slikt skjer så skal Unge Høyre gå i bresjen for et rikt kulturliv og vise at vi ser viktigheten av den inspirasjonen, stimulansen og samfunnsbærende effekten dette gir. Vi skal også ta tilbake kunstnere og kulturarbeidere fra sosialistene som på en eller annen merkelig måte har greid å kuppe disse med en politikk basert på manglende tro på enkeltmennesker og innskrenking av folks valgmuligheter. Unge Høyre står for mangfoldighet, variasjon og frihet. Og det er jo nettopp det kulturen representerer. Dette budskapet må vi bli flinkere til å fremme.

Takk for meg!

10 comments:

writerdude said...

Hvorfor må de forandre kulturpolitikken sin for å få til et samarbeid. Er jo bare å gi dem noe annet å suse med på den betingelsen at de lar kulturpolitikken sin hvile i fred. Det er jo ikke nødvendig for dem å forandre politikken sin til den er identisk med andre partier.

Kristian Tonning Riise said...

Tomas, et samarbeid betyr at man må samarbeide om forskjellige teamer. Hvis vi skal ha et regjeringssamaerbeid med FrP så vil de være med å fremme regjeringens felles kulturpolitikk.

Det jeg sier at det er uaktuelt for meg å gå inn i et samarbeid med dem, hvis de fortsetter å tviholde på kulturpolitikken sin i et evt. regjeringssamarbeid. Men hvis FrP sier at vi skal få gjennomslag for vår kulturpolitikk mot at de får gjennomslag for noe annet så er jeg fornøyd.

Som jeg sier i talen min er jeg klar over at et samarbeid er gi og ta. Vi må også gi slipp på saker. Men kulturpolitikken er altfor viktig. For det dreier seg ikke bare om kultur i seg selv, det dreier like mye om distriktspolitikk.

Med FrP's kulturinnstilling ville kulturlivet i distriktene dø ut, og amatør teatere osv. ville dødd ut også i byene fordi bare de kommersielle og profesjonelle ville hatt råd til å holde. Da ville vi etterhvert også fått et kulturliv for overklassen. Dette er ikke jeg villig til!

writerdude said...

Enig med deg, og det er en god tale. Men det virket som om du krevde en endring i partiprogrammet deres, og det ville nok ført Høyre lenger ned på galluppene. Men jeg tror helt ærlig at de har andre ting de vil få igjennom enn kulturpolitikken (Når var sist du hørte dem diskutere kulturpolitikk? Jeg kan ikke huske det).

Og jeg er også fornøyd om de tar noe annet, og lar Høyre få kulturpolitikken.

Beklager misoppfatningen, men er jo alltid greit å få ting oppklart.

Kristian Tonning Riise said...

Jeg har bl.a. hørt debatt med FrP's mediepolitiske talsmann, sett innlegg av FrP's kulturpolitiske talsmann, sett og hørt kommentarer fra Siw Jensen og hørt hva lokale politikere sier om kultur. Alle har det samme budskapet: fjern kulturstøtta og overlat kulturen til markedets krefter.

Forkastelig!

Martin Sol said...

Hei, takk for sist. Hørte talen din under landsmøtet.

Synes det var litt dumt da en av de andre i delgasjonen din øyeblikket etter kom opp å ville skyte ulven.... Det innlegget om skyting av ulv virket lite særiøst

Kristian Tonning Riise said...

Innlegget var nok ment seriøst, men det ble satt litt på spisse, og var kanskje litt tynt formulert. Men poenget var nok bare å få frem et klart og tydelig budskap.

Ulven er jo en lystmorder, den dreper altså ikke bare for maten. Så på en stor gård så kan jo en ulv fort vekk drepe 100 sauer, og det er jo levebrødet til mange. I utgangspunktet så er jeg enig i at vi skal gjøre det vi kan for å bevare ulven. Men menneskers rett til å forsvare seg, sin familie og levebrødet sitt er nødt til å komme i første rekke.

Men hva synes du om innlegget mitt da? Virket som jeg hadde ganske bred støtte i forsamlingen når det gjelder min holdning til kultur. Den eneste som utrykket noe imot var jo Preben Austgulen og synes jeg fikk tatt han ganske bra!

Martin Sol said...

Jeg synes innlegget ditt var bra, og sitter med de fleste av de holdningene du utviste selv. Stort sett et veldig bra levert og grundig innlegg.

Til det med ulv mener jeg ikke at mennesker ikke skal få forsvare seg dersom de er dirkete truet av en ulv, men ulver har vel ikke drept mennesker på flere hundre år i europa. Og de får vel full ersatning for staten dersom de skulle ta noen sauer. Så mener jeg også at ulv er uendelig mer verdifullt enn sauer da, ut ifra en mangfoldsvurering og det at det er en av de få rådyrene vi har igjen.

Så du foresten mitt innlegg, jeg hadde innlegget om privatisering av ikke-stridenede funksjoner i forsvaret. Med påfølgende endringsforslag som ikke ble vedtatt....

Torbjørn said...

Gliste litt av "ulv (...) er et av de få rådyrene vi har igjen"!

Blir litt etisk feil å seie at ulven er uendeleg mykje meir verdt enn sauen.. Er jo vanleg innan miljøetikken å hevde at alle artar er like mykje verdt, sjølv om det finst alternative tenkemåtar. Etikk er eit filosofisk tema! Men skal vi gå ut i frå at ulven er meir verdt enn sauen fordi han er truga, må vi og ta med i reknskapen at sauen tek vare på artar som er meir truga enn ulven att (t.d. fleire artar beitemarkssopp). Då blir det litt dobbeltmoralsk å argumentere for ulv (og andre rådyr? rovdyr?) på den måten!

I høve til at dyreeigarar får full støtte for tapte dyr.. for det fyrste innebær det psykiske påkjenningar for ein sauebonde å finne t.d. 30 dyr drepne, for det andre ødelegg slike tap for avlsarbeidet i ein besetning. Målretta avl er verdifullt arbeid som ikkje kan erstattast med penger!

Kristian Tonning Riise said...

Netopp, mitt poeng.

Er klar over at bonden får erstatning, men det hjelper lite når avlsarbeidet hans blir ødelagt av rovdyr som i en stor gård fort vekk kan drepe 50 sauer på en kveld. Det kan sikkert være en psykisk påkjenning også, men jeg tror ikke det er det største problemet.

Problemet er at bondens virksomhet blir ødelagt. Bonden driver et målrettet arbeid, og det hjelper ikke at han får erstatning da hvis han hele tiden må starte på nytt igjen.

Anonymous said...

var det du som kødda med meg forrige fest ell? tøffen