Dagens alkoholpolitikk er både misforstått, og fungerer totalt mot sin hensikt. At avholdsmannen Knut Storberget innbiller seg at senere stengetider for utestedene skaper mer fyll og bråk er ikke veldig overraskende. Men faktum er at dagens strenge alkoholpolitikk tvert i mot sørger for mer bråk, og at ungdommens alkoholinntak blir stadig større.
All statistikk viser at ungdommens konsumering av alkohol bare blir høyere og høyere. Det ville være svært lite klokt å ikke se dette i sammenheng med dagens strenge alkoholpolitikk.
Årsaken til dette er ganske logisk. I dag er alle utesteder nødt til å stoppe skjenkingen kl. 03.00. På dette tidspunktet slippes altså hundrevis mennesker i samlet, ukontrollert flokk rett ut i taxikø og spisekø på samme tidspunkt. At det blir mer bråk av dette er helt i tråd med normal fornuft og logisk tankevirksomhet. Selv om Knut Storberget mener at man burde dra hjem på dette tidspunktet, er det imidlertid andre som har lyst til å holde på litt lenger. I stede for å holde disse innenfor trygge omgivelser på diverse utesteder, sendes de ut på nachspiel der politiet har null kontroll. Faren for å få ubudne gjester med på lasset når alle slippes ut av utestedene blir også naturligvis større. Det er også på slike private fester at sjansen for voldtekter og annen vold for øvrig er størst.
Kriminalstatistikk etter lovendringen der utesteder ble pålagt å stoppe skjenkingen etter 03.00 (1993) viser at volden har økt, og understøtter dermed denne påstanden. Dette er bare nok et eksempel på at forsøk på å kontrollstyre folks hverdag, alltid fungerer mot sin hensikt.
Det er også på høy tid at debatten rundt aldersgrensen for sprit kommer mer frem på dagsorden. Når du er 18 år blir du regnet som en voksen av det norske samfunnet. Du er ifølge myndighetene voksen nok til å stemme, kjøre bil, stifte familie, verve deg i militæret og potensielt bli sendt ut i tjenester der du setter livet ditt i fare i tjeneste for landet ditt. Du skal derimot ikke være voksen nok til å kjøpe en flaske sprit på polet. Dette er selvmotsigende, og en undergraving av myndighetsalderens status.
20-års grensen på kjøp av sprit er også med på å øke fyll og bråk på natterstider. 18-åringer slipper ikke inn på utesteder før rundt 01.00 de fleste steder, som følge av at utestedene ikke stenger spritsalget før den tiden. Dette fører til at ungdom er på vorspiel enda lengre, og konsumet av alkohol blir mye høyere. Et resultat av dette er også at det blir mye fyll og bråk i gatene allerede før ungdommer slipper inn på utestedene.
Dette er uansett mer enn noe annet enn prinsipiell sak, og en utfordring til politisk dobbeltmoral. Hvis en 18 åring av norske myndigheter blir regnet som voksen nok til å risikere livet sitt i Afghanistan, så er han/hun også voksen nok til å kjøpe et glass whisky på byen!
2 comments:
Hva er da grunnen til at alkoholkonsumen i land som f.eks. Polen og Tyskland, som har nattklubber åpne til 0500, er statsistisk sett høyere enn i Norge? Tror du virkelig tidligere stengetid vil hjelpe så må du jo komme med noen eksempler.
Nå er det sånn at bare 10% alkoholkonsumet i Norge skjer inne på utestedene. Dermed blir det litt feil å bruke statistikk som kun viser alkoholkonsumet.
Det er mye større konsumering av alkohol på private vorspiel og nachspiel enn det er inne på selve utestedet. Inne på utestedene er det også personell som sørger for at det er rimelig trygge og ordnede forhold.
Undersøkelser viser også at nærmere 30% av det norske folks alkoholkonsum ikke er registrert (dette gjelder da tax-free handel utenfor skandinavia, hjemmebrent og smugling). Det er derfor stor grunn til å tror at det norske alkoholkonsumet utenfor barer og puber er mye større.
Selv om det generelle alkoholforbruket i Norge er lavere enn i mange andre land, så har en streng alkoholpolitikk skapt fenomenet "helge-fylla" i Norge. Denne er beryktet i mange andre land, der folk i større grad konsumerer alkohol i mindre mengder jevnlig i løpet av uka.
Jeg kan også igjen vise til at flere utesteder i Oslo hadde åpent til 06.00 på 90-tallet. Etter at de nye bestemmelsene kom i 1993 skulle man derfor tro at det har blitt mindre fyll og bråk, men kriminsalstatistikken viser det helt motsatte.
Det er definitivt best at en størst mulig grad av alkoholkonsumet skjer innenfor trygge omgivelser der man drikker godkjente kvalitetssikrede drikkevarer, og ikke smuglersprit og hjemmebrent.
Post a Comment